nå må dere høre på fornuft. Det er jo en tendens til at synet på fosteret i mors mage kobles direkte opp mot hvilket syn man har på abort. Dermed snakker kåærreffere og lignende om at barnet blir til fra unnfangelsen av (som NB forekommer som følge av denne klassiske heteroseksuelle, i høyeste grad produktive seksualakten som Knut Arild Hareide, Mitt Romney og co. offisielt ønsker å fremholde som universelt og monopolistisk forbilde for ekteskapelige sysler (i motsetning til Dagrun Eriksen, Barack Obama og co, som er villige til å akseptere ‘same-sex marriages’)). Mens æssveere, arbeiderpartister og lignende typisk snakker som om barnet først blir til ved fødselen. Begge deler er i en viss forstand usaklig – og det burde i redelighetens navn være mulig å snakke helt åpent og faktisk om fosterets liv og verden. Mer om det om litt.

Denne uka har vi truffet min bror og hans likeså brasilianske kone som kona mi. De hadde i uke 28 eller så vært til privat ultralydundersøkelse, og fått med seg bilder og video i 3D.

3D-bilde fra ultralydundersøkelse (illustrasjonsfoto).

Det er fascinerende saker. Fosteret kommer veldig nært på. Og etter å ha sett slike bilder, hvem kan finne på å si at barnet først blir til ved fødselen? Mimikk og kroppspråk, inntrykk og uttrykk kan leses av. Og det blir klart at et foster, det er et levende vesen som alt har en vilje av et slag. Et viljestyrt vesen – ennå en tid for en stor del styrt av reflekser osv., men utvilsomt altså et lite viljesvesen. Det vi ser på slike bilder kan ikke avskrives som noen «celleklump».

Menneskelig embryo bestående av åtte celler.

Tidligere i utviklingen, før embryoet har blitt til et foster med rimelig utviklede organer, da kan man med en viss grad av rett snakke om celleklumper – ikke minst den aller første tiden. Men som alle som har lest en bok for vordende foreldre burde vite, blir denne celleklumpen raskt til et lite vesen som begynner å sanse.

Fra embryo til foster. Legg merke til halen.

Organer av ymse slag begynner å formes – i embryo-stadiet følger utviklingen et spor som er felles for/med svært mange dyr, og tydeligvis en utviklingsvei som gjenspeiler millioner av års evolusjon (denne embryogenesen er således «vanemessig» i den forstand at vi så å si gjentar livets utvikling i vår egen vekst og tilblivelse, selv om ikke alle disse stadiene, eller «utbretningene» (utfoldingene) har direkte nytte for våre spesifikt menneskelige organer). Vi har alle hatt hale på et tidspunkt! En tre ukers tid i hvert fall.

Menneskelig embryo med hale.

Det er fascinerende saker, og jeg synes ikke dette faktumet forringer menneskeverdet det grann. Vi begynner som celleklumper (og ikke hvilke som helst celleklumper, men celleklumper med potensialet til å bli organismer innprentet i hver cellekjerne), blir dyr, blir mennesker – og fra 20 uker og ut i svangerskapet i stadig større grad individer med særegne trekk. Fantastisk! Individuasjon anvendt på den menneskelige typen, fra livets tilblivelse til fullt utviklet individ (skjønt, fullt utviklet blir vi bare gjennom erfaring, og atter nye runder med vekst – og mennesket, det er i denne sammenheng et vesen som kjennetegnes ved at det fødes i nokså uferdig tilstand – i motsetning til mange firbente kan ikke vi stå opp og løpe (ev. krype) rundt fra første dag av).

Så politikere: Nå må dere holde opp med å konstruere ymse uvitenskapelig forståelse av fosterlivet, i politisk hensikt. Den politiske debatten om abort osv. får vi ta i etterkant, en slik diskusjon blir meningsløs om vi ikke først kan enes om noen grunnleggende fakta: Et foster er et vesen som lever, handler og sanser (såfremt det har utviklet en hjerne), og utover i svangerskapet i stadig større grad et erfarende (og livsdyktig) vesen.

Her er magen min, uke 1926 eller så.

Smil til fotografen!

Ja her er magene, uke 22.

Magene, 21 uker og 1 dag. Helena til Høyre.

Reklamer
Kommentarer
  1. […] Kjære politikere, […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s